W domu miałam jeszcze pół paczki mleka w proszku i zastanawiałam się jak go wykorzystać. Myszkowałam w różnych przepisach z grup kulinarnych i zrobiłam go po raz pierwszy. Inny w smaku i konsystencji od mojego ulubionego pieczonego od lat ,,z rosą”. Też dobry, no może następnym razem pomyślę żeby go polać polewą czekoladową. Smakował najlepiej na drugi dzień, kiedy ostygł i pięknie się ściągnął. Domownicy pałaszowali. To dobry znak. Polecam i następnym razem upiekę taki sam przystrojony słodziutką polewą z czekolady.
- Składniki:
- 1 ser z wiaderka
- 6 jaj surowych
- 2 budynie ( 40 g) w proszku śmietankowe
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mleka w proszku
- 1,5 szkl. mleka surowego
- 3/4 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g herbatników
Wykonanie:
Do miski wbić same żółtka i ubić je do białości z cukrem. Następnie dodać budynie, potem mleko w proszku ciągle mieszając, po chwili stopniowo dodawać ser z wiaderka , mleko płynne , proszek do pieczenia i na końcu wlać olej. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i ostrożnie już za pomocą drewnianej łyżki mieszając powoli połączyć całość w jedną masę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją całymi herbatnikami lub mając pokruszone zmiksować je i połączyć z 1/2 kostki masła. Potem równo rozprowadzić na papierze do pieczenia. Blachę wkładamy na blachę głęboką piekarnika. Wlewamy do blaszki 25×35 cm , na dno herbatnikowe masę serową. Obydwie razem blachy wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 min, następnie górę placka przykrywamy papierem do pieczenia , żeby nam placek się za dużo nie przyrumienił i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy piekarnik i przy lekko uchylonych drzwiczkach zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!