Zupa czosnkowo-serowa

Zupa rozgrzewa, nie wyczuć w niej czosnku i jest zdrowa w tym trudnym przedwiosennym, pandemicznym czasie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 l bulionu  z rosołu
  • 200g serka topionego śmietankowego( ja miałam typu gouda)
  • 1 torebka kaszy kuskus
  • 1 ziemniak
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • sól i pieprz do smaku
  • szczyptę chili
  • szczypta pieprzu ziołowego i papryki wędzonej
  • zielony koperek ( miałam mrożony)

Wykonanie:
W garnku roztopiłam masło, zeszkliłam na nim drobno pokrojony czosnek i cebulę. Wlałam bulion rosołowy i wkroiłam pokrojonego ziemniaka. Gotowałam do miękkości. Blendowałam zawartość na krem, wrzuciłam z torebki kaszę kuskus, sól , pieprz jeden i drugi, chili w płatkach. Wymieszałam do rozpuszczenia serka topionego. Na końcu wlałam zahartowaną śmietanę, jeszcze raz wymieszałam i wyłączyłam zupę. Wlałam na talerze posypując mrożonym zielonym koperkiem.  Jeszcze dla podkręcenia smaku posypałam odrobiną papryki wędzonej. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx