Zupa rozgrzewa, nie wyczuć w niej czosnku i jest zdrowa w tym trudnym przedwiosennym, pandemicznym czasie. Polecam!
- Składniki:
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 l bulionu z rosołu
- 200g serka topionego śmietankowego( ja miałam typu gouda)
- 1 torebka kaszy kuskus
- 1 ziemniak
- 4 łyżki śmietany 18 %
- sól i pieprz do smaku
- szczyptę chili
- szczypta pieprzu ziołowego i papryki wędzonej
- zielony koperek ( miałam mrożony)
Wykonanie:
W garnku roztopiłam masło, zeszkliłam na nim drobno pokrojony czosnek i cebulę. Wlałam bulion rosołowy i wkroiłam pokrojonego ziemniaka. Gotowałam do miękkości. Blendowałam zawartość na krem, wrzuciłam z torebki kaszę kuskus, sól , pieprz jeden i drugi, chili w płatkach. Wymieszałam do rozpuszczenia serka topionego. Na końcu wlałam zahartowaną śmietanę, jeszcze raz wymieszałam i wyłączyłam zupę. Wlałam na talerze posypując mrożonym zielonym koperkiem. Jeszcze dla podkręcenia smaku posypałam odrobiną papryki wędzonej. Smacznego!