Gniazdka z mielonego

Lubicie mielone? Ja bardzo, bo można je jeść pod różnymi postaciami i w różnych smakach. Oto propozycja na gniazdka świąteczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg mielonego
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • przyprawy dowolne do smaku
  • 100 g sera żółtego tartego
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 jaja
  • zielony koperek drobno pokrojony

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mielone mięso, dodać odsączoną z mleka bułkę, drobno pokrojoną i obraną cebulę z czosnkiem, dodać sól i przyprawy. Dobrze wymieszać mięso . na blachy piekarnika nałożyć papier do pieczenia, na to kulki mięsne w których robimy wgłębienie ( ale nie na wylot, musi mieć dno mięsne). W środek wlewamy : rozbełtane jaja wymieszane z tartym serem, śmietaną i zielonym koperkiem. Tak zrobione gniazdka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na ok. 40 minut. Podajemy z dowolną surówką i ziemniakami. Smacznego!

gniazdka mielone
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx