Mazurek-wielkanocny placek cieszący oko i podniebienie. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 3 jaja
- 2 łyżki masła
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki miodu
- 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- Składniki na masę:
- 1 puszka kajmaku
- 1 kostka masła
- Składniki na polewę i dekorację:
- sok z 1 cytryny
- cukier puder ( ile zbierze na gęsty lukier)
- posypka cukrowa kolorowa
Wykonanie ciasta:
Jaja zmiksować z cukrem na puch. dodać miód, sodę, 2 ,5 szkl. mąki. Z 1 szkl. mąki podsypać część na stolnicę, a resztę mąki wrobić w ciasto. Ciasto wylepić na wałek i podzielić je na 5 rónych części. Każdą część ciasta przełożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem i wałkować cienki prostokąt na kształt i wymiar blachy. w ten sposób przygotowujemy pozostałe warstwy ciasta. Pieczemy każdą oddzielnie w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok .8 min .Studzimy.
Wykonanie masy karmelowej:
Wyciągamy kajmak z puszki dodajemy do niego 2 łyżki adwokata ( w sprzedaży są też kajmaki z adwokatem) . Do ukręconej masy dodajemy kostkę miękkiego masła i ucieramy na gładką masę. Każdy placek smarujemy cienką warstwą masy karmelowej i przykładamy jeden na drugi. Na wierzch rozsmarowujemy polewą.
Wykonanie polewy:
Wyciskamy z 1 cytryny sok i dajemy tyle cukru pudru, by powstała gęsta jasna polewa, którą równo rozsmarowujemy na wierzchu i na niej posypujemy kolorową posypkę cukrową. Mazurek wstawiamy do lodówki i najlepszy jest na drugi dzień .Smacznego!