Polędwiczka lub filet drobiowy ( z piersi indyka lub kurczaka) nadaje się na obiad, łatwe są w przygotowaniu i smaczne obtoczone sosem ze szpinakiem. Polecam!
- Składniki:
- 50 dag polędwiczki lub podwójna pierś z kurczaka albo 50 dag fileta z piersi indyka
- 20 dag świeżych liści szpinaku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- 1/2 śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Wykonanie:
Mięso wyjmij z lodówki 30 min przed przygotowaniem. Po tym czasie umyj je i osusz. Pokrój w plastry grubości ok.2 cm. i delikatnie rozbij. Oprósz je solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso obsmaż z każdej strony po 2-3 min do czasu aż lekko się zarumieni na brzegach, lecz w środku wciąż będzie soczyste. Gotowe kotleciki przełóż do garnka z pokrywką, aby pozostały ciepłe. Przygotuj sos szpinakowo- śmietankowy. Dokładnie umyj i osusz listki szpinaku. Przeciśnij przez praskę czosnek. Na patelni rozpuść masło. Dodaj czosnek oraz szpinak. Przesmażaj go tylko do utraty objętości. Wlej śmietankę kremówkę. Następnie przypraw sos szpinakowy do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołowa. Całość podgrzewaj na małym ogniu ok. 3 min. Przygotowane wcześniej mięso włóż do sosu i podgrzewaj na małym ogniu 5 min. Pokrój natkę pietruszki na drobno. Podaj mięso polane obficie sosem i posypane zieloną natką pietruszki. Idealnie smakuje z ziemniakami. Danie obiadowe pyszne i gorąco je polecam!