W tym roku mam piękną kwitnącą lawendę i z przepisu z internetu zrobiłam z niej syrop lawendowy, który:
-nadaje się jako dodatek do: herbaty, kawy i lemoniad,
-może być polewą do: deserów, lodów, naleśników,
-łagodzi bóle brzucha, wspomaga układ trawienny, uspakaja , relaksuje , stosowany na ból głowy i pobudza apetyt.
- Składniki:
- 1 szkl. samych kwiatów lawendy
- 3/4 kg cukru
- sok z 3 cytryn
- 1 l wody
Wykonanie:
Do litra wody wsypujemy cukier i wszystko gotujemy , potem dodajemy umyte kwiaty lawendy mieszamy, gotujemy ok. 10 min. a na końcu wlewamy sok z cytryn i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Odcedzamy przez sito, wlewamy do wyprażonych butelek i pasteryzujemy 10 minut. Przechowujemy w piwnicy, spiżarni lub w lodówce. Polecam!