Mięso w takiej wersji świetnie smakuje i wygląda. Delikatne białe mięso dzięki mozzarelli, ostrej papryce i wędzonemu boczusiowi nie ma sobie równych. Pomysł podsunęła mi gazeta „Tina”. Polecam!
- Składniki:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 2 duże kulki mozzarelli
- 22 lub 3 papryki zielone jalapeno
- 2 łyki oliwy
- sól i pieprz
- suszony tymianek
Wykonanie:
Filety opłucz osusz, natnij w 5 lub 6 miejscach nie przecinając mięsa do końca. Kurczaka oprósz solą, pieprzem i tymiankiem. Przyprawy mocno wetrzyj w mięso. Potem posmaruj oliwą. Przykryj i włóż do lodówki na 1 godzinę. Papryki oczyść, strączki pokrój w cienkie plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, potnij w plastry. Boczek potnij na mniejsze kawałki. Nacięcia w mięsie delikatnie rozchyl i włóż w nie mozzarellę, boczek wędzony i paprykę. Nadziane filety ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 180 stopni C na 35 minut. Smacznego!