Witam , dzisiaj zrobiłam sałatkę z zastosowaniem marynowanego tofu o smaku chili. A, że pierwszy raz go wypróbowałam, więc dzielę się z Wami przepisem. Sałatka wszystkim smakowała, była lekko pikantna i treściwa. Akurat na kolację dla całej rodzinki. Polecam!
- Składniki:
- 1 brokuł
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- garść pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 kostka marynowanego tofu chili
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem z łyżeczką soli, gotować ok. 5 minut. Potem przelać na sicie, włożyć do miski z zimną wodą na chwilę i odcedzić. Przełożyć do salaterki. Jaja ugotowane na twardo pokroić na ćwiartki lub mniejsze części. Tofu wypakować z opakowania i podzielić na mniejsze części. Jaja i tofu przełożyć do salaterki. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, przekrojone na pół pomidorki, drobno pokrojony czosnek. Natkę pietruszki lub koperek po umyciu i osuszeniu kroimy drobno i dajemy do salaterki. W osobnej miseczce łączymy majonez z jogurtem naturalnym. Wlewamy do salaterki. Składniki sałatki delikatnie mieszamy, smakujemy i dosmaczamy solą i pieprzem. gotową sałatkę stawiamy na stole. Smacznego!