Surówka teściowej

Zaciekawił mnie  ten przepis znaleziony w jednej z grup kulinarnych. A, że miałam główkę  młodej kapusty białej i kombinowałam co z niej nowego zrobić, więc wspomniany przepis był mi na rękę. Pozostałe składniki też miałam w domu.Muszę Wam przyznać się, że zasmakowała mi i domownikom ta surówka, którą podałam do usmażonej ryby na kolację. Nie żałuję i dziękuję owej teściowej za kreatywność i ciekawy smak.

  • Składniki:
  • główka młodej kapusty białej
  • 1 puszka suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki octu  jabłkowego lub 2 łyżki  octu  spirytusowego 10 %

Wykonanie:

Kapustę umyć i drobno poszatkować. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory odsączyć z zalewy i drobno pokroić. Żurawinę suszoną sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie i dodać do kapusty. Wszystko wymieszać. dodać cukier, oliwę z pomidorów suszonych i wlać ocet. Wymieszać, do smaku dodać sól i pieprz. Wymieszać i odstawić na co najmniej pół godziny .Surówka najlepsza gdy wszystkie smaki się połączą.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx