Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem
- Składniki dla 4 osób:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 3-4 łyżek mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- po szczypcie ziół do wyboru wg uznania: kolendry, papryki słodkiej, kminku, majeranku, prażonej cebulki, liści kopru, cząbru, nasiona kopru, chilli
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na farsz: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3-4 ząbków czosnku
- 1 kostka sera fety
Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę lub drobno rozgnieść widelcem. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i dowolne zioła.
Szpinak i cebulkę przełożyć na patelnię z olejem i smażyć do odparowania ze szpinaku soku i zeszklenia cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę prużyć. Wymieszać i wystudzić farsz.
Masę ziemniaczaną nałożyć porcją łyżki na rękę, spłaszczyć. Na placek nakładać porcję farszu i zlepiając brzegi formować z nich kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i obsmażać do rumianego koloru-dwustronnie.
Smacznego 🙂