Uwielbiam Panią Dorotkę za jej ,,prawdziwość” w całej swojej postaci i pokazywaniu nam świata. A jak w książce kucharskiej wydanej w Lidl pt.,, Ryby są super”- to nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego przepisu. A, że mam w domu takich co to ryby dla nich to fuj i blee, to przemyciłam rybkę i wskazałam im, że to kokosowo- pomidorowa. Dla nich zupę zblendowałam a dla siebie wybrałam gęstą z okazałymi kawałka mi rybki. Polecam!
- Składniki:
- 400 g filetów dowolnej ryby, umytych
- 1 średnia cebula , pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- oliwa z oliwek
- 1/2 papryczki chili, posiekanej
- 1/2 szkl. wytrawnego wina białego lub bulionu warzywnego
- 1 puszka pomidorów pelati lub innych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody
- 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę
- sól i pieprz
- cukier
- 1/2 pęczka kolendry, posiekanej
Wykonanie:
Zupa jest przewidziana na 4 porcje. Zajmie Ci jej przygotowanie ok. 45 min. A wiec -do dzieła:
Umyte filety rybne osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je na kawałki. Na oliwie z oliwek przesmażamy pokrojoną cebulę i papryki. Smażymy chwilę, dodajemy białe wino lub bulion, odparowujemy. Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i całość gotujemy jeszcze ok. 10 min ( do miękkości ziemniaków). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukremNa koniec wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 min ( nie mieszamy aby nie uszkodzić filetów).Gotową rybę nalewamy na talerze , dekorujemy posiekaną kolendrą i gotowe. Smacznego!