Gęsta zupa rybna wg Doroty Wellman

Uwielbiam Panią Dorotkę za jej ,,prawdziwość” w całej swojej postaci i pokazywaniu nam świata. A jak w książce kucharskiej wydanej w Lidl pt.,, Ryby są super”- to nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego przepisu. A, że mam w domu takich co to ryby dla nich to fuj i blee, to przemyciłam rybkę i wskazałam im, że to kokosowo- pomidorowa. Dla nich zupę zblendowałam a dla siebie wybrałam gęstą z okazałymi kawałka mi rybki. Polecam!

  • Składniki:
  • 400 g filetów dowolnej ryby, umytych
  • 1 średnia cebula , pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 papryczki chili, posiekanej
  • 1/2 szkl. wytrawnego wina białego lub bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów pelati lub innych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. wody
  • 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w niezbyt dużą kostkę
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 1/2 pęczka kolendry, posiekanej

Wykonanie:
Zupa jest przewidziana na 4 porcje. Zajmie Ci jej przygotowanie ok. 45 min. A wiec -do dzieła:
Umyte filety rybne osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić je na  kawałki.  Na oliwie z oliwek przesmażamy pokrojoną cebulę i papryki. Smażymy  chwilę, dodajemy białe wino lub bulion, odparowujemy. Zawartość patelni przelewamy do dużego rondla, dodajemy pomidory z puszki, mleczko kokosowe, koncentrat pomidorowy i wodę.   Gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i całość gotujemy jeszcze ok. 10 min ( do miękkości ziemniaków). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukremNa koniec wkładamy kawałki filetów z ryb i gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 min ( nie mieszamy aby nie uszkodzić filetów).Gotową rybę nalewamy na talerze , dekorujemy posiekaną kolendrą i gotowe. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx