Przepis z internetu. Dobrze, że mam szatkownicę elektryczną to wszystko sprawnie zostało poszatkowane i pokrojone. Potem w dużej misce mi się połączyło i puściło smaczny sok doprawiony octem, olejem, solą i cukrem. W misce miało stać 4 godziny ( co godzinę przemieszać). Poszłam do sklepu i o mieszanie poprosiłam męża. Przychodzę a tu 1/4 miski wyjedzona i z uśmiechem mąż mówi, że dobra sałatka. Myślałam, że tą drewnianą łyżką zdzielę przez łeb. No i zamiast 12 słoi – 300 ml to wyszło ledwie 8 słoi na zimę. A ogórki na działce od upałów mam marne, na bazarze ceny ogórków są bardzo wysokie. Jedynie co mnie cieszy, że są smaczne. Tylko ciekawe czy małżonek po takiej ilości zjedzonej sałatki nie wyląduje tam gdzie król piechotą chodzi-ha,ha!
- Składniki:
- 2 kg kapusty białej
- 2 kg dużych ogórków
- 2 pory
- 2 papryki
- 2 cebule
- 3 korzenie pietruszki
- 3 marchwie
- Zalewa:
- 1 szkl. octu 10%
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć i poszatkować oraz pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( marchew, pietruszkę).Włożyć do dużej miski i wlać olej, ocet, wsypać cukier i sól wg przepisu. Dobrze wymieszać i co godzinę warzywa przemieszać w celu puszczenia soków. Kłaść do wyparzonych słoi, lekko zawartość ubijając. wlać na powierzchnię powstały sok. Potem pasteryzować od zagotowania 15 min. Wyłożyć gorące na dno nakrętką i ostudzić. Przekręcić na drugą stronę , opisać słoje i zanieść w chłodne miejsce. Skarby lata jeść zimą i wiosną do obiadu lub na kanapki ( odsączone z zalewy). Smacznego!