Ogórki korniszony jak w PRL

Przepis stary jak świat. Klasyczne ogórki jak z PRL do wódeczki i do sałatki- jak kto woli. Polecam!

  • Składniki:
  • ogóreczki małe
  • chrzan
  • cebula
  • gorczyca
  • ziarenka pieprzu czarnego
  • papryczka chili
  • gałązki zielonego kopru
  • zalewa:
  • 4 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1/2 szkl. cukru kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego

Wykonanie:
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie. chrzan obrać i podzielić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Papryczkę chili umyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalewę zagotować.
Ogórki odcedzić z wody i ułożyć jeden przy drugim ciasno w słojach. Do każdego słoja dodać szczyptę gorczycy, kilka ziaren pieprzu i kilka kawałków chrzanu, plasterków cebuli i po 1 plasterku chili. Zalać wymieszaną zalewą ( po 1 liściu laurowym i ziaren ziela angielskiego  z zalewy powinno tez znaleźć się w  każdym  słoiku). Przykrywamy gałązką kopru i zakręcamy a od wrzenia pasteryzujemy 20 min. Przekręcamy do góry nogami a jak słoje wystygną przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx