Udało Ci się kupić lub masz swoją większą ilość malin, nie zastanawiaj się , tylko zamknij te cenne skarby w butelki i słoje. A oto przepisy:
- Przepis na sok malinowy domowej roboty :
- Składniki:
- dowolna ilość malin
- sok z 1 cytryny
- cukier do smaku
Wykonanie:
Maliny przepłukać króciutko pod bieżącą wodą, zasypać cukrem i zostawić na co najmniej pół godziny. W tym czasie puszczą sok. Przetrzeć je na sicie o drobnych oczkach i uzyskany sok przelać do garnka. Zagotować do wrzenia , wcisnąć sok z cytryny i wyłączyć. Sok jeszcze gorący przelać do butelek. Na bieżące spożycie ostudzony przechowywać w lodówce a na zimę musimy go krótko, bo od wrzenia ok 10 min zapasteryzować, a potem przenieść w chłodne miejsce. Do picia możemy rozcieńczać z wodą lub wlewać do herbaty. Smacznego!
- Przepis na dżem malinowy mało słodzony:
- Składniki:
- dowolna ilość malin + miąższ i pestki z malin z których robiliśmy sok
- cukier ( nie podaję ilości , bo to zależy od ilości malin i tego jakie lubimy dżemy : mało słodkie czy słodkie)
- sok z 1 cytryny
- Wykonanie: Miąższ z malin z których robiliśmy sok, zblendować i całą zawartość przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, żeby na sicie zostały tylko pestki z malin. Sam miąższ z malin zasypać cukrem do smaku i zagotować często mieszając do uzyskania gęstości dżemu. Na końcu dodać sok z cytryny i jeszcze podgotować. Gorący dżem przekładamy do małych słoików. Przekręcamy do góry nogami i nakrywamy kocem. Zostawiamy pod tą tzn. suchą pasteryzacją do ochłodzenia. Słoiki opisujemy i przenosimy w chłodne miejsce. Taki dżem jest pyszny na rogale, bułki, kanapki czy położony na spodeczku jako przystawka do gorącej herbatki. Smacznego!