Chleb Asi

Domowy chlebek  orkiszowy z ziarnami bez wyrabiania ciasta.. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 400 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna:
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 75 g otrębów owsianych
  • 2 łyżki sezamu

Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże ,sól, cukier ,ziarna i wymieszać. Wlać wodę i wszystko dokładnie wymieszać  łyżką tak aby nie było śladów mąki a ciasto było kleiste. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy  ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wymieszać ciasto i przełożyć do formy keksówki  uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, chleb posmarować pędzelkiem zmoczonym w letniej wodzie. Naciąć go wzdłuż na głębokość  ok. 3 cm nożem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego pieca do 180 stopni C na godzinę. gorący chleb od razu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx