Pomysł na zapiekane szparagi

Pokazały się zielone szparagi. Postanowiłam je zapiec. I tak oto wyszło pyszne i zdrowe danie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 ser typu camembert
  • oliwa z oliwy
  • suszony pieprz cayenne
  • sól
  • marynowany czosnek ( możesz pominąć i dać ulubione świeże zioła)
  • garstka pomidorków koktajlowych

Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć grubsze końcówki ( nie wyrzucam, tylko daję do gotowania bulionu na zupę).
Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ułożyć na środku szparagów. Ser podzielić w poprzek na 2 części i ułożyć w dole szparagów. Wszystko skropić oliwą z oliwek. posolić i oprószyć pieprzem cayenne. na ser ułożyć marynowane ząbki czosnku lub świeże zioła.  Zapiec w 180 stopniach C 25 minut. W połowie pieczenia przykryć czubki szparagów papierem do pieczenia lub folią aluminiową by się nie przypiekły. Smacznego!

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

🍽 😋 👍

2
0
Skomentuj przepisx