Naleweczka wiśniowa wypita a wiśnie jeszcze nie do końca z niej zostały wykorzystane. Wymyśliłam takie oto ciasto z ich udziałem. jest ono przekładane galaretką wiśniową ubitą ze śmietaną 36%. na wierzchu całość zwieńczy polewa czekoladowa posypana płatkami migdałowymi. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- pół szkl. wody ( 125 ml)
- 250 g margaryny lub masła
- 5 łyżek kakao
- 200 g cukru
- 5 jaj
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
- pół litra śmietanki 36 lub 30%
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 3/4 szkl. ( 150 ml) wody
- Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej( 100 g)
- 2 łyżki oleju
- płatki migdałowe
Wykonanie ciasta:
Tłuszcz rozpuścić w wodzie, po chwili dodać cukier i kakao. Wymieszać, wystudzić. białka oddzielić od żółtek. Do misy miksera wlać przestudzoną masę z kakałem, do niej stopniowo ciągle miksując dodawać po kolei po 1 żółtku i łyżkami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Osobno ubić na sztywno białka ze szczypta soli i pomału ją już za pomocą łopatki drewnianej mieszać z ciastem. Całość przelać do blachy z papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C dół, góra. Piec 35 min do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce , przekroić na 2 części.
Wykonanie kremu:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić do lekkiego tężenia. Śmietanę ubić i dodawać do niej stopniowo tężącą galaretkę.
Wiśnie z nalewki wypestkować i odsączyć na sicie.
Spód ciasta przełożyć na blachę i na nim położyć cały krem śmietankowo galaretkowy. Na nim poukładać połówki pijanych wiśni.
Przykryć drugim blatem upieczonego ciasta.
Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i na końcu wlać olej. Od razu taką gorącą polewą polać wierzch ciasta i posypać obficie płatkami migdałowymi. Smacznego!