Tytuł mówi sam za siebie. Raz się napracujesz a potem tylko odkręcasz słoik, dodajesz przesmażone mięsko drobiowe lub kiełbasę, ugotowany ryż lub makaron i obiad lub obiado- kolacja zrobione. Polecam!
- Składniki:
- 1-2 kg cukinii
- 1 kg kolorowej papryki
- 1 kg pomidorów
- 1/2 kg cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- przyprawy ( ilość wg uznania): lubczyk ,zioła prowansalskie, słodka papryka pieprz cyanine
- sól wg uznania
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinie obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( młode nie obieramy). Papryki umyć i wyciąć z nich gniazda nasienne . Pokroić w 1-2 cm paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę a następnie pokroić je w kostkę. Obraną cebulę pokroić w półplasterki a czosnek drobno posiekać.
Na oleju smażymy cebulę, czosnek i paprykę . Potem do tego dodajemy cukinię i pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy ok. 20 min. Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku, zioła do smaku. chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu ( warzywa muszą być chrupkie nie rozlatywać się).Zawartość patelni przekładamy do wyprażonych słoi , zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 min. Ostudzone przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!
Uwaga:
Jeżeli nie lubisz ostrego leczo to zamień pieprz cyanine na zwykły mielony czarny pieprz.
Uwielbiam leczo, a Twój przepis na wykonanie leczo jest również znakomity. To wspaniała propozycja posiłku do pracy 🙂 👍 Pozdrawiam Cię serdecznie 😘❤