Leczo w słoje na zimę i na ,,później”

Tytuł mówi sam za siebie. Raz się napracujesz a potem tylko odkręcasz słoik, dodajesz przesmażone mięsko drobiowe lub kiełbasę, ugotowany ryż lub makaron i obiad lub obiado- kolacja zrobione. Polecam!

  • Składniki:
  • 1-2 kg cukinii
  • 1 kg kolorowej papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy ( ilość wg uznania): lubczyk ,zioła prowansalskie, słodka papryka pieprz cyanine
  • sól wg uznania
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Cukinie obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę ( młode nie obieramy). Papryki umyć i wyciąć z nich gniazda nasienne . Pokroić w 1-2 cm paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę a następnie pokroić je w kostkę. Obraną cebulę pokroić w półplasterki a czosnek drobno posiekać.

Na oleju smażymy cebulę, czosnek i paprykę . Potem do tego dodajemy cukinię i pomidory, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy ok. 20 min. Dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku, zioła do smaku. chwilę jeszcze dusimy na małym ogniu ( warzywa muszą być chrupkie nie rozlatywać się).Zawartość patelni przekładamy do wyprażonych słoi , zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 min. Ostudzone przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!

Uwaga:
Jeżeli nie lubisz ostrego leczo to zamień pieprz cyanine na zwykły mielony czarny pieprz.

 

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Uwielbiam leczo, a Twój przepis na wykonanie leczo jest również znakomity. To wspaniała propozycja posiłku do pracy 🙂 👍 Pozdrawiam Cię serdecznie 😘❤

1
0
Skomentuj przepisx