Rosół oraz potrawka z gotowanych udek w sosie słodko kwaśnym
Gotując udka możemy z nich zrobić rosół i drugie danie obiadowe w przepysznym sosie słodko-kwaśnym z rodzynkami. Polecam!
- Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- włoszczyzna
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 szklanki ryżu
- 1 łyżka vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
- sól i pieprz
- 3 łyżki masła
Składniki na sos: - 4 łyżki mąki
- 2 szklanki rosołu
- sok z 1 cytryny
- 5 łyżek śmietany 12 %
- 3 żółtka
- 1/3 kostki masła
- 10 dag rodzynek
- sól
- cukier
Wykonanie:
ROSÓŁ:
Udka umyć i przekroić w stawie biodrowym na 2 części. Zalać je zimną wodą i na małym ogniu gotować. Tymczasem obrać włoszczyznę, umyć i wrzucić ją do garnka wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Po 15 minutach od wrzenia wody z udkami. Nadal na małym ogniu gotować do miękkości mięsa. Potem łyżką cedzakową wyjąć mięso i odstawić na bok, a do gotującego rosołu dodać vegetę domową i sól z pieprzem do smaku. Chwilę gotować i wyłączyć.
RYŻ:
Ryż gotujemy w oddzielnym garnku z 3 łyżkami masła i szczyptą soli (2 szklanki ryżu w 4 szklankach wody). Gotować 15 minut, a później owinąć w koc i odstawić.
SOS:
Z ugotowanego rosołu odlewamy 2 szklanki i przecedzamy go przez sito do brytfanki w której będziemy robić sos. Podgrzewamy go na małym ogniu i wkładamy 1/3 kostki masła. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody i wlewamy do gotującego się przecedzonego rosołu. Mieszamy, by nie było grudek. Następnie wlewamy śmietanę. Wyłączamy i wyciskamy sok z cytryny, który dodajemy wraz z cukrem i solą do sosu wg uznania. Na końcu rozmieszamy żółtka z odrobiną zawartości brytfanki i łączymy z sosem (nie gotować!). Sos powinien mieć konsystencję aksamitną i smak słodko-kwaśny. Do sosu wkładamy odstawione na talerzu ugotowane udka. Całość posypujemy umytymi i odsączonymi rodzynkami.
Na talerzu podajemy ryż polany sosem z udkami i dowolną surówką. Do tego podajemy rosół w bulionówkach.
Smacznego 🙂