Indyk curre

Bardzo lubię potrawy kuchni indyjskiej z ich żółciutką przyprawą curry. Daje ona potrawą zaostrzony  i orientalny smak. Dzisiaj proponuję potrawę na bazie fileta z indyka. Polecam!

  • Składniki:
  • 800 g fileta z indyka
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kubeczek 400ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Na noc zamarynować w przyprawach, soli i pieprzu mielonego i oleju fileta z indyka pozbawionego błon i pokrojonego w większą kostkę. Na drugi dzień tego fileta podsmażyć obustronnie, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec zredukowany sos podlać śmietanką i ewentualnie jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem. można też wcinać z pajdą chleba. Smacznego!

indyk curre

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx