Takie racuchy mogą być na obiad, podwieczorek lub kolację. Z tej porcji naje się 5 osobowa rodzina. Polecam!
- Składniki:
- 4oo g mąki pszennej
- 300 g letniego mleka
- 1/2 łyżeczki extract waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1 op. suchych drożdży (7-8g)
- 2 łyżki cukru
- 3 jabłka
- dżem wiśniowy lub inny ulubiony, a jak nie chcesz to posyp racuchy cukrem pudrem
- olej do smażenia
Wykonanie:
Obrać i pokroić jabłka w małą kostkę. Składniki suche odważyć i wsypać do miski. Wlać letnie mleko i extract wanilii. Wbić jajko. Połączyć z jabłkami i wymieszać całość łyżką. Przykryć ściereczką kuchenną na 1 godz. i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i mokrą łyżką kłaść ciasto. Smażyć do złocistego koloru obustronnie. Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z kleksem dżemu. Smacznego!
Uwaga!
Extract wanilii robię domowym sposobem, a mianowicie do małej buteleczki ze spirytusem wkładam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i tak trzymam w szafce. Im dłużej stoi tym jest mocniejszy.