Rolada serowa
Rolada serowa pięknie się prezentuje na półmisku w towarzystwie sałaty, rzodkiewek czy też pomidorków koktajlowych. Danie okazyjne na uroczystości rodzinne i święta.
- Składniki:
- 1/2 kg sera żółtego w kawałku ( mogą też być skrawki sera żółtego)
- 2 serki topione smak wg uznania
- 20 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 5 dag dowolnej wędliny
- 3 łyżki masła
- 1 ogórek kiszony
- sól
- pieprz
Wykonanie farszu:
Pieczarki obrać, umyć, przetrzeć na tarce o grubych oczkach i usmażyć na 1 łyżce masła.
Kiełbasę drobno pokroić. Ogórek kiszony obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę umyć,pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki, paprykę, ogórek, kiełbasę razem wymieszać w miseczce. Dodać do tego serki topione i 2 łyżki masła. Ponownie wszystko wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać i farsz gotowy.
Przygotowanie sera na roladę:
Ser żółty wkładamy do rondelka umieszczonego w kąpieli wodnej (ja rondelek stawiam w garnku z wrzącą wodą). Tak długo podgrzewam aż ser się stopi. Następnie na przygotowaną folię aluminiową rozkładam stopiony ser i rozwałkowuję go na dowolnej wielkości prostokąt.
Zawijanie rolady:
Na prostokąt sera nakładam farsz i zwijam za pomocą folii aluminiowej, tak by utworzył się ścisły rulon. Folią obwijam całą roladę i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na półmisek odwijam folię i wyrzucam a roladę układam na półmisku przystrojonym zieloną sałatą, rzodkiewkami czy małymi pomidorkami.
Smacznego! 🙂