Przepis podpatrzony z Internetu. wypróbowany, smakował nam ytak zrobiony schab. Spróbujcie taki zrobić!
- Składniki do schabu:
- plastry schabu( tyle ile osób ma go konsumować)
- sól i pieprz
- przyprawa gyros
- Składniki na sos:
- 1 cebula
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy miodowej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
- 2 łyżki ketchupu
- Dodatkowo:
- pomidory( mi wyszły 2 szt)
- tarty żółty ser ( na każdy plaster schabu)
Wykonanie:
Plastry schabu rozbić , przyprószyć solą, pieprzem i szczyptą gyrosu – każdy plaster. Ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Plastry schabu układamy jeden obok drugiego. Składniki sosu ze sobą mieszamy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i nakładamy po 2 łyżki na każdy plaster schabu. Następnie kroimy pomidory na cienkie plastry i nakładamy na mięso polane sosem. Na wierzch wszystko posypujemy obficie serem tartym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C na ok 45 min ( sprawdzając schab by był soczysty a nie spalony). Podajemy na półmisku do pieczywa lub na obiad do ziemniaków, ryżu, klusek, kaszy makaronu z dowolną sałatką lub surówką. Smacznego!