Knedle szpinakowe z czerstwych bułek

Nazbierało się u mnie troszeczkę czerstwych bułek i szukałam sposobu ich wykorzystania w innych daniach. Znalazłam w gazecie ,, Chwila dla Ciebie” w kąciku: Gotuj zdrowo” ten oto przepis. Zrobiłam knedle wg tego przepisu. Wyszły smaczne polane sosem  orzechowym. Myślę, że polane sosem czosnkowym dla tych którzy lubią konkretne smaki też były by smaczne. Autor pisał, że to danie dostarcza: błonnika, witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów. Polecam!!

  • Składniki:
  • 150 g szpinaku( ja miałam zamrożony)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 200g czerstwych bułek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie knedli:
Do miski daj pokrojone kawałki czerstwych bułek i lekko skrop je wodą( nie za dużo, bo potem dajesz płynny zblendowany szpinak). Szpinak drobno pokroić i wrzucić do blendera z 2 jajami, pokrojoną natką pietruszki i ząbkami czosnku. Jeżeli masz świeży szpinak to po umyciu i przebraniu musisz go jeszcze zblanszować. Wszystko zblendować i przelać na bułki dodając sól, pieprz, gałkę muszkatołową do smaku. Na patelnię wlać olej i na nim zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Wystudzoną wsypać do masy z bułką tartą i 1 łyżką parmezanu. ciasto na knedle dobrze ją wyrobić i odstawić na 15 min. Po czym mokrymi rękoma kulaj kulki , które wrzucisz do osolonego wrzątku. Gotuj 15 minut, knedle odsącz i przełóż na talerze.
Wykonanie sosu orzechowego :Orzechy posiekaj i je upraż na suchej patelni. Wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i octem. Polej nim knedle i posyp pozostałym parmezanem. Smacznego!
Podaję jeszcze linki do przepisów zamieszczonych w moim blogu, gdzie stosuje się czerstwe pieczywo:

Pomysł na zapiekankę z czerstwego chleba

Sposób na czerstwy chleb

Klopsy z mini mozzarella w sosie pomidorowym

Tosty francuskie

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx