Pomysł na zapiekankę z czerstwego chleba

Pomysł  zrodził się w chwili, gdy miałam zapas czerstwego chleba. Nie chciałam już go mielić na ,,bułkę tartą” ani też zamaczać w mleku do mięsa mielonego. Przypomniało mi się, że dawniej mama z takiego chleba robiła zapiekankę tzn. kolacyjną. Wyszła smaczna i treściwa. Najedliśmy się nią wszyscy. Kolorem i smakiem bawiła nasze oko i podniebienie. Polecam !

  • Składniki:
  • kilka skibek czerstwego chleba
  • szczypta czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku
  • 1 op. mrożonego szpinaku
  • ok. 200 g sera żółtego tartego
  • olej i 1 łyżka masła do przesmażenia
  • 3 jaja
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • szczypiorek lub szczypior z cebuli

Wykonanie:
Szpinak przesmaż na oleju i maśle. Dodaj do smaku czosnek, sól i pieprz.
Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Połóż na to kromki pieczywa, na nie nałóż wiórki masła.
Jaja rozbij w miseczce i roztrzep je z tartym serem, solą i pieprzem.  Połowę tego wlej na skibki chleba.
Na to nałóż przesmażony szpinak. Na to znowu ułóż warstwę chlebową. Zalej resztą masy jajeczno-serowej.
Ozdób pomidorkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekaj do zcięcia  się masy. Podziel na porcje i oprósz drobno pokrojonym szczypiorkiem albo szczypiorem z cebuli. Smacznego!

pomysł na zapiekankę z czerstwego chleba
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx