Sznurowana pierś indycza

Sznurowana, dlatego by można ją było pięknie ukroić na wędlinę lub jej grubszy kawałek posłużył nam jako sztuka mięsa do obiadu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg fileta z piersi indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka:
  • słodkiej papryki wędzonej
  • czosnku granulowanego
  • soli i pieprzu

Wykonanie:
Mięso umyć, pookrawać ewentualne błony i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sznurkiem wędliniarskim zasznurować mięso. Przyprawy oraz musztardę i olej wymieszać ,dobrze tym natrzeć mięso z każdej strony. Przełożyć do lodówki na 2 doby, by smaki dobrze przesiąkły w głąb mięsa. Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C 40 min, a potem temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec dalsze 20 minut. Po wystudzeniu przekroić sznurki a mięso pokroić na plastry lub większe kawałki . Marynatę i tłuszcz powstały podczas pieczenia można zagęścić mąką i przeznaczyć na sos. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx