Sznurowana, dlatego by można ją było pięknie ukroić na wędlinę lub jej grubszy kawałek posłużył nam jako sztuka mięsa do obiadu. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg fileta z piersi indyka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka:
- słodkiej papryki wędzonej
- czosnku granulowanego
- soli i pieprzu
Wykonanie:
Mięso umyć, pookrawać ewentualne błony i osuszyć ręcznikiem papierowym. Sznurkiem wędliniarskim zasznurować mięso. Przyprawy oraz musztardę i olej wymieszać ,dobrze tym natrzeć mięso z każdej strony. Przełożyć do lodówki na 2 doby, by smaki dobrze przesiąkły w głąb mięsa. Piec pod przykryciem w temp. 200 stopni C 40 min, a potem temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec dalsze 20 minut. Po wystudzeniu przekroić sznurki a mięso pokroić na plastry lub większe kawałki . Marynatę i tłuszcz powstały podczas pieczenia można zagęścić mąką i przeznaczyć na sos. Smacznego!