Brotula to dorsz z Patagonii zwany inaczej brodatym węgorzem. Ma białe mięso z małą ilością ości. Za to jest bogata w witaminy A D E B i jod, selen oraz żelazo. Z użyciem tej ryby zrobiłam zapiekankę, która może być podana na obiad lub kolację dla co najmniej 4-5 osobowej rodziny. Polecam!
- Składniki:
- 1 ryba brotula
- 3 cebule
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia ryby
- ser żółty tarty ( ok 40 g)
- sos:
- 1 kubek 200g śmietany kwaśnej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
Wykonanie:
Rybę odfiletować, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na ok. 5 cm kawałki , posolić posypać mielonym pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć na gorącym oleju. Odłożyć na bok a na tym samym oleju zeszklić obrane i pokrojone w półkrążki cebule. W naczyniu żaroodpornym układamy obsmażoną cebulę na to kładziemy rybę.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i nim polewamy rybę z cebulą. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 min. Smacznego!