Swego czasu robiłam drożdżówki z takim samym składem a dzisiaj proponuję przepis na całą blachę takiego ciasta. Polecam!
- Składniki na ciasto:
700 g mąki tortowej pszennej - 120 g masła
- 50 g cukru
- 3 żółtka
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka starta z cytryny
- szczypta soli
- Składniki na masę:
- 400 g twarogu
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki suchego budyniu
- 30 g masła
- Składniki na kruszonkę:
- 120 g cukru
- 50 g masła
- 80 g mąki tortowej pszennej 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło i wystudzić je by było lekko ciepłe. mleko też podgrzać by było ledwo ciepłe. W 100 ml mleka rozkruszyć drożdże, dodać po 2 łyżki: mąki i cukru. Wymieszać, przykryć i w ciepłym miejscu ma rozczyn rosnąć. Tymczasem przesiać mąkę i rozmieszać z żółtkami i ostudzonym masłem. Dodać resztę mleka, cukru, cukier waniliowy i za pomocą haków na najwyższych obrotach zarabiać ciasto dodając rozczyn a na końcu szczyptę soli. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyjąć z misy robota, jeszcze ciasto wyrobić ręką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znowu przykryć blachę i tymczasem zrobić masę twarogową.
Wykonanie masy:
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, cukier waniliowy, suchy budyń i miękkie masło. Za pomocą robota wszystko zetrzeć na jednolita masę.
W podrośniętym cieście robimy za pomocą dna kubka wgłębienia do których nakładamy masę serową. Masę również rozsmarowujemy w wolnych przestrzeniach ciasta. Na to nakładamy umyte i osuszone owoce- u mnie jeżyny. Na całość posypujemy kruszonkę.
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i za pomocą palców rozcieramy je ze sobą tworząc kruszonkę. Przed nałożeniem na ciasto na chwilę przekładamy do lodówki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 35-40 min. Smacznego!