Ciasto drożdżowe z twarogiem i owocem

Swego czasu robiłam drożdżówki z takim samym składem a dzisiaj proponuję przepis na całą blachę takiego ciasta. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
    700 g mąki tortowej pszennej
  • 120 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
  • Składniki na masę:
  • 400 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki suchego budyniu
  • 30 g masła
  • Składniki na kruszonkę:
  • 120 g cukru
  • 50 g masła
  • 80 g mąki tortowej pszennej 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło i wystudzić je by było lekko ciepłe. mleko też podgrzać by było ledwo ciepłe. W 100 ml mleka rozkruszyć drożdże, dodać po 2 łyżki: mąki i cukru. Wymieszać, przykryć i w ciepłym miejscu ma rozczyn rosnąć. Tymczasem przesiać mąkę i rozmieszać z żółtkami i ostudzonym masłem. Dodać resztę mleka, cukru, cukier waniliowy i za pomocą haków na najwyższych obrotach zarabiać ciasto dodając rozczyn a na końcu szczyptę soli. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyjąć z misy robota, jeszcze ciasto wyrobić ręką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Znowu przykryć blachę i tymczasem zrobić masę twarogową.
Wykonanie masy:
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać żółtko, cukier waniliowy, suchy budyń i miękkie masło. Za pomocą robota wszystko zetrzeć na jednolita masę.
W podrośniętym cieście robimy za pomocą dna kubka wgłębienia do których nakładamy masę serową. Masę również rozsmarowujemy w wolnych przestrzeniach ciasta. Na to nakładamy umyte i osuszone owoce- u mnie jeżyny. Na całość posypujemy kruszonkę.
Wykonanie kruszonki:
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i za pomocą palców rozcieramy je ze sobą tworząc kruszonkę. Przed nałożeniem na ciasto na chwilę przekładamy do lodówki.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 35-40 min. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx