Awokado to wdzięczny owoc. Robiłam i robię z jego udziałem różne pasty do chleba. Dzisiaj oto taka propozycja:
- Składniki:
- 1 awokado
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 2 łyżki czubate twarogu
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- dodatkowo:
- pomidorki szczypior z cebulką dymką
Wykonanie:
Z awokado przekrojonego wzdłuż na pół wyciągnij pestkę, a jego miąższ włóż do blendera razem z twarogiem, jajami pokrojonymi na mniejsze kawałki, czosnkiem, sokiem z cytryny( do smaku)- ja dałam z pół cytryny, musztardą. Wszystko przecieramy na pastę. Na kanapkach smarujemy od razu bez masła i przystrajamy plasterkami pomidorów, szczypiorem z cebulką. Zauważ, że nie dałam ani soli ani pieprzu, bo smak od musztardy już nam wystarczył. Jeżeli wolisz na ostro to dodaj więcej musztardy. Smacznego!
Podaję linki na inne moje pasty z zastosowaniem awokado: