Ze starego zeszytu babci upiekłam ten piernik. Wyszły 2 keksówki. Jest miękki, wilgotny i pachnący świętami. Polecam!
- Składniki do ciasta :
- 4 szkl. mąki pszennej
- \1 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1 kostka margaryny Kasia
- mały słoik powideł śliwkowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- Składniki na polewę:
- 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 1 łyżka miodu
Wykonanie ciasta:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja utrzeć z cukrem i resztą składników. Na końcu stopniowo wlać ostudzoną płynną margarynę. Ciasto przelać do 2 wysmarowanych masłem i wysypanych mąką keksówek. Piec w 200 stopniach C ok .50 min. Studzić na kratce.
Wykonanie polewy:
Czekoladę roztopić z masłem i miodem w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać wierz ciasta. Można dowolnie udekorować. Ja posypałam kolorową posypką. Smacznego!
pilarskahanna72@gmail.com