Święta bez barszczu to nie święta – słowa mojej mamy stale mi o nim przypominają gdy zakiszę zakwas buraczany. Polecam z uszkami grzybowymi ( przepis w blogu).
- Składniki:
- 1 kg buraków surowych
- 1 kapelusz borowika lub 4 podgrzybki
- 1 por
- 2 cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 1 szkl. zakwasu buraczanego ( przepis w blogu)
- majeranek
- uszka z farszem grzybowy
Wykonanie:
Buraki umyć i ze skórką piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości. Pod koniec pieczenia dodać do nich umyty por i obraną cebulę. Piec do ich zarumienienia. Wyjąć, wystudzić, obrać skórkę z buraków, zetrzeć je na tarce i włożyć do garnka wraz z przyrumienioną cebulą i porem. Włożyć ząbek czosnku,liść laurowy, ziele angielskie, pieprz,jabłko bez gniazd nasiennych pokrojone w ćwiartki, grzyby. Zalać zimnym bulionem warzywnym i gotować 30 minut. Przecedzić, doprowadzić wywar do wrzenia, zmniejszyć ogień dodać zakwas buraczany wymieszać i leciutko podgrzewać ( nie może wrzeć!) około 15 minut. na końcu dodać sól, pieprz, majeranek do smaku. Wlać na talerze i na każdy włożyć kilka ugotowanych uszek grzybowych . Smacznego!