Zapraszam na zrobienie i spróbowanie tego duetu. Wychodzi z niego smaczna sałatka do obiadu, kolacji czy pudełka do pracy. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg bobu świeżego lub mrożonego
- 400 g marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie:
Bób ugotować w słonej wodzie do miękkości , wyłożyć na sicie a potem włożyć do zimnej wody i odcedzić. Dzięki temu szybciej i łatwiej pozbędziemy się skórek przy jego obieraniu.
Marchew obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, a następnie zeszklić na oleju. Po chwili dodać plasterki marchwi. Smażyć ją ok 4 min i zalać wrzątkiem. Dusić do miękkości marchewki, odparować nadmiar sosu. dodać obrany bób. Wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z pół cytryny do smaku. można posypać natką zielonej pietruszki. smacznego!