Pomysł wpadł mi do głowy podczas oglądania potraw w wykonaniu chińskich kucharzy. Szybkie danie o, smaku orientalno -słodko- słonym za pomocą przyprawy chińskiej. Danie może być obiadowe lub kolacyjne. Spróbujcie je zrobić kiedy to w lodówce macie filet z indyka i nie macie na niego pomysłu. Polecam!
- Składniki:
- 1 filet z indyka ( ja miałam 800g)
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- olej do smażenia
- 2 -3 łyżek sosu sojowego
- przyprawa chińska wg uznania
- szczypta chili
- sól i pieprz
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Mięso umyć, pozbawić błon , pokroić na drobną kostkę. Wlać do głębszej patelni typu wok olej, przesmażyć czosnek, kawałki mięsa i smażyć ok. 10 min mieszając. Paprykę umyć , pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dołożyć do patelni. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę ( troszeczkę połówek brzoskwiń odłożyć do dekoracji).i przełożyć na patelnię z mięsem i papryką. Zalać pół szkl. syropu z brzoskwiń i smażyć mieszając następne 10 min. Dodać sos sojowy, przyprawę chińską, sól i pieprz oraz chili do smaku. Osobno w szklance rozmieszać śmietanę z mąką i zaprawić gorącym sosem z patelni. Wymieszać tak by nie było grudek i mieszając wlać do sosu. Potrawę podgotować do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, dodać pokrojony drobno zielony koperek i wymieszać całość, wyłączyć. Danie nakładamy na talerze i na wierzchu ozdabiamy ćwiartkami pokrojonej brzoskwini z puszki. Smacznego!