Cebularze

Cebularze drożdżowe podaję z zupami np. grochową, fasolową. Smakują też jedzone oddzielnie. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • po 1 łyżeczce : soli i cukru
  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 3 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do  pół litra ciepłej wody wkruszamy  świeże drożdże i je mieszamy. Gdy będą  płynne to  dodajemy  do nich cukier, sól i 6 łyżek oleju. Mieszając   stopniowo dodajemy przesianą mąkę.  Ręką dobrze  wyrabiamy ciasto. Gdy odejdzie od dłoni, przykrywamy  je na pół godz. ściereczką do wyrośnięcia. Tymczasem obieramy  cebule, kroimy  je na kawałeczki i  zalewamy 1 łyżką oleju oraz   posypujemy suchym makiem. Mieszamy  i odstawiamy  do lodówki.  Ciasto nam  wyrasta to znak, że  musimy  przygotować  2 blachy z piekarnika, nakładając na nie papier do pieczenia. Ręką formujemy  równe kulki. Przekładamy je na blachy i spłaszczamy. Na środek każdej nakładamy  uprzednio przygotowany farsz cebulowy. Jajko rozmącamy widelcem i smarujemy nim boki cebularzy. Pozostawiamy je na blachach do ponownego wyrośnięcia na ok 20 min . Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 30 min. ( sprawdzamy suchym patyczkiem czy się upiekły). Smacznego!

cebularze s.12
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx