Ciasteczka pieguski Krysi
Smaczne i łatwe do zrobienia ciasteczka pieguski z bakaliami – polecam!
- Składniki:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- dowolne bakalie: cząstki orzechów, rodzynki lub kawałki czekolady
Wykonanie:
Tłuszcz utrzeć z cukrem i jajkiem. Dodać do tego przesianą mąkę, sodę , proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Lepić ręką kuleczki, które można spłaszczyć, na nie nakładać czekoladę lub bakalie lub od razu w ciasto wmieszać bakalie i cząstki czekolady wg uznania. Nakładać na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 15 min (sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone). Wykładać na kratkę do wystudzenia. Smacznego!