Ciasto mocno kawowo- mleczne. Na biszkoptach też nasiąkniętych kawą. Na pewno stanie się ulubionym deserem koneserów kawy. A do tego jest bez pieczenia i zrobisz je w pół godziny. Niestety więcej czasu zajmie jego zżelowanie. Ale na ten deser warto poczekać. Polecam!
- Składniki na blaszkę 21×24 cm:
- 400 g mleka w proszku
- 1 masło
- 3/4 szkl. cukru
- 1 duże op. serka waniliowego homogenizowanego ( 300g)
- 10 łyżek kawy cappuccino
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 p. biszkoptów ( ok. 250 g)
- polewa:
- 1 czekolada mleczna ( 100g)
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w 1 szkl. wody
Wykonanie:
Zaparzyć kawę rozpuszczalną w 1 szkl. wrzątku. Wystudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na całej jej powierzchni ułożyć biszkopty, które należy nasączyć kawą rozpuszczalną. W misce miksera ucieramy masło z cukrem do białości. Dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku ,śmietanę i stale ucierając suchą kawę cappuccino. Utarty krem nakładamy na nasączone biszkopty. Na to nakładamy drugą warstwę biszkoptów. Osobno w garnuszek wlewamy resztę kawy rozpuszczalnej, łamiemy w nią kawałki czekolady, dodajemy 1 łyżkę masła i na małym ogniu mieszamy do rozpuszczenia. Wyłączamy i do gorącej polewy wsypujemy żęlatynę ucierając na gładką masę. Rozprowadzamy na położonych biszkoptach i wkładamy do lodówki w celu zżelowania ciasta. Polecam ciasto pachnące kawą , na wierzchu czekoladowo- kawowe a w środku mleczno- cappuccinowe Mniam , pycha! Smacznego!