Ciasto na zimno Filadelfia

Przepis na to ciasto mam z bloga,, Ania gotuje”. Przetestowałam i jest warte zrobienia. Składniki na tortownicę średnicy 26cm lub kwadratową blaszkę 24x24cm. Jeżeli chcesz zrobić na dużą blaszkę to składniki podwójne. Ania w swoim przepisie na masę proponuje śmietanę i gęsty jogurt, no ja miałam 1l śmietanki to ją całą wykorzystałam w moim przepisie .Polecam pychota, której nigdy nie mamy dość. Do tego chrupiący spód czekoladowy -pycha!

  • Składniki na spód:
  • o. 200 g sucharków bez cukru
  • 200-250 g kremu czekoladowego typu Nutella
  • Składniki na masę śmietanową:
  • 1l kremówki 30% ( możesz dać 500 ml i jogurt gęsty naturalny ok.240g)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 szkl. wrzącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Składniki na wierzch:
  • wiśnie ok. 500 g ( ja dałam część pijanych z nalewki a część wypestkowanych świeżych ( Ania sugeruje, że mogą być też z kompotu)
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 3 szkl. wrzątku

Wykonanie spodu:
Zmielić suchary, połączyć z Nutellą i wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Boki też można wyłożyć papierem lekko nasmarowanym masłem. Dno wyrównać i wstawić do lodówki.
Wykonanie masy śmietanowej:
Zalać wrzątkiem galaretkę .Dobrze ją wymieszać aby nie było grudek. Śmietanę ubić najpierw na niskich obrotach, dodać cukier puder, zwiększać obroty do max. Uwaga! Ubijać krótko żeby nie zrobiło się masło!
Do masy śmietanowej wlać przestudzoną galaretkę, wymieszać delikatnie i masę wylać na wcześniej chłodny spód sucharowo- nutellowy. ponownie włożyć do lodówki.
Wykonanie wierzchu:
Wiśnie świeże wypestkować i ułożyć na sicie. Wiśnie z nalewki tak samo. Ma z nich odcieknąć to co płynne.
Uwaga! Jeżeli masz wiśnie wypestkowane z kompotu to wlewasz ok. 500 ml tego kompotu do garnka, zagotowujesz i tym wrzącym kompotem zalewasz 2 galaretki.
Galaretki widzisz, że lekko tężeją to na warstwie śmietanowej układasz swoje przygotowane wiśnie i delikatnie łyżką je zalewasz tężącą galaretką. Całość wstawiasz znowu do lodówki i jak stężeje można podawać. Pycha!

Uwaga!
Jeżeli nie masz tyle galaretek to możesz masę śmietanową zrobić z żelatyną do deserów. Na 1 l śmietany 6 płaskich łyżeczek żelatyny.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx