Dzisiaj proponuję zrobić ciasto truskawkowe wg przepisu Ani. Jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Polecam!
- Składniki:
- 800g truskawek
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do zrobienia lukru i sok z 1 cytryny
- olej
- bułka tarta
Wykonanie:
Truskawki umyć, odsączyć na sicie, wyjąć szypułki. do misy miksera wsypujemy cukier do którego ciągle mieszając na najwyższych obrotach dodajemy po 1 całym jajku. Masa po ubiciu musi być aż biała i puszysta. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Wlewamy cienkim strumieniem do masy jajeczno-cukrowej nie przerywając ubijania. Dodajemy kilka kropel oleju. Wyłączamy robot. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia..Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wyrównujemy je na całej powierzchni. Wkładamy truskawki otworami do góry na całej powierzchni ciasta, jednak ich w nie nie wciskamy. Na położone truskawki układamy już otworami do dołu pozostałe truskawki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C góra, dół ok. 50 min -do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Potem mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny aby uzyskać gęsty lukier, którym na wierzchu upieczonego placka rysujemy esy floresy. Smacznego!