Robiłam ogórki na zimę w tej przyprawie i wszystkim nam smakowały. W tym roku postanowiłam zrobić tak cukinię i nie żałuję. A nawet wykorzystałam nadmiar soku, który się wytworzył z tych warzyw i przyprawy do dosmaczania zup i sosów. Rewelacja!
- Składniki:
- 3 kg cukinii
- 4 marchwie
- 4 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- 1/2 szkl. octu 10%
- 2 szkl. wody
- 1,5 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 1/2 op. przyprawy gyros
Wykonanie:
Młode cukinie po umyciu kroimy w plastry a starsze trzeba obrać ze skórki i wydrążyć z nich nasiona. Plastry do poł cm grubości. Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w piórka a marchew po obraniu możemy pokroić tez w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do niej pokrojoną marchew i cebulę oraz wszystko zasypujemy przyprawą gyros , mieszamy, dolewamy olej , ponownie mieszamy.
W garnku zagotowujemy zalewę: cukier, wodę i ocet. Gorącą zalewą zalewamy zawartość miski, mieszamy i wszystko odstawiamy na co najmniej 6 godz. Potem przekładamy do wyparzonych słoi, upychamy na wysokości 3/4 słoika , na wierzch wlewamy utworzony sok i zakręcamy szczelnie słoje. Potem je pasteryzujemy od wrzenia ok. 15 min. Studzimy i przenosimy w chłodne miejsce. Smacznego!
Nadmiar soku odlewam w słoik i trzymam w lodówce, przyda się do podkręcenia smaku zup i sosów.