W tym roku udało mi się kupić ząbkowany czosnek po atrakcyjnej cenie. Część wysadziłam na działce, a resztę przerobiłam. Zrobiłam m. inn. taki oto pyszny czosnek do chrupania w zimowe i przedwiosenne dni. Polecam , bo jest nie tylko zdrowy ale i smaczny.
- Składniki:
- dowolna ilość ząbków czosnku ( ja miałam dwie duże garście)
- 200 ml wina białego lub winogronowego czerwonego
- 50 ml octu 10% lub 80 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kolendry
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek do polania na wierzch każdego słoika
Wykonanie:
Ząbki czosnku obrać i oczyścić. Włożyć do czystych słoików .Zagotować zalewę z podanych składników oprócz oliwy. Lekko wystudzić i zalać słoiki z czosnkiem. Na wierzch każdego wlać oliwę. Dobrze zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok. 5 min. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.