Czosnek marynowany w winie

W tym roku udało mi się kupić ząbkowany czosnek po atrakcyjnej cenie. Część wysadziłam na działce, a resztę przerobiłam. Zrobiłam m. inn. taki oto pyszny czosnek do chrupania w zimowe i przedwiosenne dni. Polecam , bo jest nie tylko zdrowy ale i smaczny.

  • Składniki: 
  • dowolna ilość ząbków czosnku ( ja miałam dwie duże garście)
  • 200 ml wina białego lub winogronowego czerwonego
  • 50 ml octu 10% lub 80 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek do polania na wierzch każdego słoika

Wykonanie:

Ząbki czosnku obrać i oczyścić. Włożyć do czystych słoików .Zagotować zalewę z podanych składników oprócz oliwy. Lekko wystudzić i zalać słoiki z czosnkiem. Na wierzch każdego wlać oliwę. Dobrze zakręcić i pasteryzować od zagotowania ok. 5 min. Wystudzić i przechowywać w chłodnym miejscu.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx