Sernik ten piekłam z przepisu ,, Wypieki domowe”. Udało mi się kupić w promocji wiaderko sera a 2 pojemniczki serka Danio waniliowe miałam w domu. Przepis mi się spodobał. Upiekłam ten sernik i wszystkim smakował. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg sera w wiaderku
- 2 pojemniczki Danio waniliowe( każdy po 130 g)
- 1 szkl. cukru
- 7 jaj
- 100 ml oleju rzepakowego
- 3 budynie waniliowe
- 350 ml mleka
- ciemne herbatniki ( na spód blaszki 24×35 cm)
- szczypta soli
Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na nim ułożyć ściśle jeden przy drugim herbatniki ( nie masz ciemnych to daj jasne). Żółtka oddziel od białek. Do białek daj szczyptę soli.
Żółtka wlej do misy robota, dodaj 1/2 szkl. cukru i ucieraj na puch, potem stopniowo dodawaj olej i mleko. Cały czas ucierając wlewaj ser w wiaderku a potem ser z Danio. Na końcu wsypuj budynie też stopniowo stale ucierając. Wyłącz robot. Osobno ubij białka ze szczyptą soli a gdy ubite na małych obrotach wkręcaj 1/2 szkl. cukru. Połącz to z masą serową mieszając drewnianą łyżką. Na herbatniki nalewaj najpierw łyżką masę serową( żeby herbatniki Ci się nie podniosły. A potem resztę z misy wlej do blaszki, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C na termoobieg na 30 min. Potem zmniejsz temp. do 140 stopni C termobieg na 45 min. Wyłącz, ale ciasta nie wyciągaj tylko niech Ci się studzi przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmij, możesz polać dowolną polewą, posypać cukrem pudrem czy pokruszonymi bezikami. Smacznego!