Chciałam zrobić coś innego, niebanalnego z resztą upieczonego makowca japońskiego. Jak wiecie składa on się wyłącznie z jajek, maku , cukru i jabłek oraz proszku do pieczenia, mleka i masła. Nie ma w nim grama mąki. Jest smaczny, długo wilgotny lecz raczej niski. Zjedzono mi pół blachy i z reszty postanowiłam zrobić taki oto deser w pucharki. Polecam!
- Składniki:
- upieczony makowiec japoński ( przepis w blogu)
- wiśnie z wiśniowej naleweczki
- śnieżka
- mleko
- tabliczka czekolady deserowej
Wykonanie:
Do pucharków wkładamy po porcji makowca japońskiego( można go pokruszyć). Na to nakładamy -pijane wiśnie z nalewki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Całość oprószamy tarta czekolada i schładzamy na 5 min w lodówce. Proste, szybkie i z wykorzystaniem ciasta ( możesz użyć też innego, które Ci zostanie [po świętach lub innych uroczystościach rodzinnych). Smacznego!