Domowa wątrobianka z żurawiną

Dla siedzących przymusowo w domu proponuję przepis na pyszną wątrobiankę domowej roboty na bułki, kanapki.Wszystko świeżutkie,smaczne i zdrowe. Zachęcam do zrobienia tego domowego smarowidła,jest pyszne i szybko znika zjedzone na śniadanie czy też kolację. Smacznego!

  • Składniki:
  • 1/2 kg wątróbek kurzych
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła + 1 łyżka do przesmażenia
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • sól i pieprz do smaku
  • mleko z wodą do zalania wątróbki

Wykonanie:

Wątróbkę umyć, wyciąć z niej niepotrzebne części i przełożyć do miski. Zalać na 1 godz mlekiem z wodą tak ażeby była płynem przykryta. Odsączyć na sicie. Obrać cebulę i czosnek , drobno pokroić i przesmażyć na 1 łyżce masła do zeszklenia. Dodać odsączoną wątróbkę i smażyć z obydwu stron tak długo aż wyparuje z niej sok.Wszystko wystudzić, przełożyć do blendera i zblendować na pastę. Przełożyć do większej miski, dodać konfiturę żurawinową, śmietanę, masło i utrzeć na gładką pastę. Do smaku dodać sporą ilość pieprzu i soli. Posmakować i przełożyć do miseczki. Smarować dowolne pieczywo. Na wierzch można zaserwować ogórek kiszony lub pomidorki koktajlowe. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx