Bardzo wydajne danie obiadowe lub kolacyjne przy niewielkim nakładzie pracy. Polecam!
- Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 100 g żółtego sera tartego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mała cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- szczypta czosnku granulowanego
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć odkroić błony i pokroić ją na drobną kostkę. Odłożyć do miski. Dodać do niej jajko, mąkę ziemniaczaną, ser tarty żółty. Cukinię obrać, wyciąć gniazda nasenne i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito i wycisnąć z niej nadmiar soku. Przełożyć do miski. Paprykę umyć, osuszyć i drobno pokrojoną przełożyć do całości . Dodać do smaku sól, pieprz, czosnek i paprykę słodką suszona. Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej ,chwilę przesmażyć z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju i przełożyć na papier do pieczenia , który układamy na blasze piekarnika. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i podpiekamy ok 30 min nasze kotlety drobiowo- warzywne. Nam smakują polane ketchupem i podane z sałatką oraz ziemniakami na obiad. Wychodzi ok 10 szt, z powodzeniem mogą być na następny dzień zaserwowane np na kolację dla odmiany polane np. sosem czosnkowym lub tatarskim. Smacznego!
Wow, wspaniały pomysł na przyrządzenie tych kotletów 😊👍 Przepisy, jakie znajdują się na tym blogu, są wspaniałe i wyśmienite.👍😊 Nawet można takie pomysłowe dania wykorzystać w prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha, Patryk 😘🧡
Bardzo mi miło i dziękuję 🙂