Polędwiczka grzybowa

Polecam szybkościowe smaczne i kruche miąsko o zapachu i smaku grzybowym.

  • Składniki:
  • 1 kg polędwiczki wieprzowej
  • garść grzybów suszonych mielonych
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki tartego w rękach majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • śmietana 18% mały kubek
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić z błon. Pokroić na ok 1.5 cm grubości plastry, które oprószamy obustronnie: majerankiem, czosnkiem i słodką papryką w proszku. Odstawiamy na pół godz. W tym czasie mielimy suszone grzyby na proszek. Na oleju podsmażamy z obydwóch stron zamarynowane polędwiczki, polewamy 1/2 szkl. gorącej wody i wsypujemy proszek grzybowy. Na małym ogniu dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do śmietany wsypujemy mąkę, mieszamy, dodajemy do tego kilka łyżek gorącego wywaru, znowu mieszamy i ciągle mieszając łączymy z wywarem. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Tak upieczone polędwiczki podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą bądź makaronem polane sosem grzybowym z dowolną jarzynką. Na końcu posypujemy ją drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki. Polecam i smacznego!

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx