Drożdżówka rzucana
Nazwa tego placka drożdżowego wzięła się stąd, że im dłużej się ciastem drożdżowym podczas jego wyrabiania „rzuca”, tym placek bardziej się napowietrzy i jest pulchniejszy. Takie „rzucanie” to dobra alternatywa dla tych, którzy chcą się pozbyć nagromadzonych w ciągu dnia złych emocji 🙂 Zapach piekącego się ciasta drożdżowego rozchodzący się w całym domu to najlepsza rekompensata za hałas i trud jego wykonania.
Przypominam: do ciasta drożdżowego wszystkie jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być letnie!
- Składniki na zaczyn:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 160 ml letniego mleka
Składniki na ciasto: - 375 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 100 g masła
Dodatkowo: - 1 słoik powideł śliwkowych domowej roboty (Przepis na powidła śliwkowe)
- pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady tartej na tarce
- 1 białko do posmarowania ciasta
Składniki na kruszonkę: - 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru drobnego lub 70 g cukru pudru
- 125 g rozpuszczonego masła
Wykonanie zaczynu:
Do letniego mleka dodać 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru i wkruszyć świeże drożdże. Wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji i odstawić na bok w ciepłe miejsce. Zaczyn zwiększy swoją objętość to znaczy, że jest dobry.
Wykonanie ciasta:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Osobno do miski przesiać mąkę,dodać wcześniej ubite żółtka z cukrem i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać. Masło rozpuścić i wystudzić. Letnie partiami dodawać do ciasta i wyrabiać rękoma tak długo aż je ciasto wchłonie. Teraz możemy sobie ciastem porzucać tzn. podnosimy go na wysokość ok 20 cm i rzucamy do miski. Czynność tę powtarzamy kilka razy, a potem dajemy ciastu odpocząć przykrywając kulę ciasta w misce ściereczką kuchenną na ok. 1 godzinę. Po czym ciasto nam pięknie wyrośnie. Jest miękkie, zwarte i daje się wykładać na oprószony mąką blat. Ręką je jeszcze trochę wyrabiamy, rozwałkowujemy na długi prostokąt grubości ok. 1 cm. Smarujemy go powidłami śliwkowymi i posypujemy je tartą czekoladą. Ciasto zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry ok. 3 cm szerokości. Na blachę 24x 28 m wykładamy papier do pieczenia i na nim układamy dowolnie ucięte plastry tak, ze wypełnią jej całą powierzchnię. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy kruszonkę. Do mąki dodajemy cukier i rozpuszczone wystudzone masło. Całość łączymy i zagniatamy. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilę do lodówki.
W kubeczku rozmącamy białko, którym smarujemy wyrośnięte ciasto w blasze. Na wierzchu nakładamy ręką kruszonkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C na ok. 50 minut – termoobieg. Po czym wyciągamy upieczone na kratkę do wystudzenia. Smacznego!