W Internecie jest mnóstwo przepisów na drożdżówki, więc wybrałam jeden z nich i zrobiłam je takie , które najlepiej lubię, a mianowicie z budyniem i owocem jak wisienką na torcie. A, że miałam naleweczkę truskawkową akurat do odlania w butelki, więc postanowiłam ,,pijane” truskawki wykorzystać jako tę,, wisienkę” na moich budyniowych ciachach. Polecam!
- Składniki na zaczyn:
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 50 g drożdży świeżych( ja miałam zamrożone)
- Składniki na ciasto:
- 650g mąki pszennej
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 szkl. mleka
- Składniki na budyń:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy ( 40g) bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 1/2 l zimnego mleka
- Składniki na kruszonkę:
- niecała szkl. mąki pszennej
- 100g cukru
- 1/2 kostki masła
Wykonanie zaczynu:
Drożdże rozmrozić, przełożyć do miseczki( jeżeli masz świeże to rozkrusz je ). Dolać ciepłe mleko, dodać cukier i mąkę i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Wykonanie ciasta:
Do misy robota przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, wsypać cukier, szczyptę soli i ciągle mieszając po kolei wbijać jaja, wlać mleko a na końcu dodać roztopione i wystudzone letnie masło. Ja mieszam wszystko mieszadłami do ciast ciężkich. Mieszam dopóki, dopóty uzyskam gładkie i sprężyste ciasto. Wyłączam, misę wyciągam i przykrywam czystym ręcznikiem kuchennym do podrośnięcia ciasta.
Wykonanie budyniu:
Do rondelka wlewam 1,5 szkl. zimnego mleka z cukrem i podgrzewam na małym ogniu. Tymczasem do pół szkl. mleka zimnego wsypuję proszek budyniowy, dokładnie go mieszam i z chwilą gdy w rondelku mi się zagotuje mleko pomału wlewam jednocześnie mieszając rozrzedzony proszek budyniowy. Mieszam i gotuję do chwili uzyskania gęstego budyniu. Przykrywam go szczelnie folią by nie zrobił mi się kożuch i studzę budyń.
Wykonanie kruszonki:
Przesianą mąkę wsypuję do miski, na to cukier ,a potem pokrojone w kosteczkę masło. Składniki na kruszonkę łączę dłońmi, rozcierając składniki palcami. Przygotowaną kruszonkę odkładam do lodówki.
Wykonanie i pieczenie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto przenoszę na omączoną stolnicę, wyrabiam je rękoma( jeżeli jeszcze się klei można podsypać mąką). Dzielę na 18 części . Kulam w dłoniach 18 kulek i przenoszę je na blachy piekarnikowe wyłożone papierem do pieczenia. U mnie po 9 na każdej blasze. dnem mniejszej szklanki( u mnie musztardówka) robię na środku każdej kulki dołek, w który nakładam po łyżce budyniu. Na środku wciskam w budyń ,, pijaną” truskawkę. Na całość sypię kruszonkę. Wkładam blachy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 15 min do suchego patyczka na termoobieg.
Uwaga!
Jeżeli chcesz upiec mniejsze drożdżówki, musisz je piec na 3 blachach. W moim piecu nie zmieszczę na raz 3 blach, dlatego musiałabym trzecią blachę piec osobno ( góra- dół).
Smacznego!