Dynia marynowana

Jesienna dynia słodko-kwaśna z goździkami i cynamonem umili nam zimowy i wiosenny czas. Dodana do sałatek czy też zjedzona od razu ze słoika jest wspaniałym przypomnieniem nam darów jesieni, a przy tym jest źródłem witamin. Polecam zamknąć to cudowne warzywo w słoiki i kiedy tylko przyjdzie nam ochota na dynię to tylko musimy ją sięgnąć ze spiżarki lub piwnicy.

  • Składniki:
  • 5 kg dyni
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szkl. octu 10% ( ja stosuję łagodniejszy ocet jabłkowy)
  • 2,5 szkl. wody
  • 15 goździków
  • 1 korzeń cynamonu

Wykonanie:

Dynię pokroić na mniejsze części, obrać ze skóry, wyciąć miąższ i wybrać pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Do dużego garnka włożyć pokrojoną dynię, wodę przegotować z cukrem i octem oraz goździkami i cynamonem. Gorącą zalewą zalać dynię. Przykryć i zostawić wyłączoną na noc. Na drugi dzień na małym ogniu zagotować do zeszklenia się dyni. Następnie przełożyć do słoików do 3/4 ich wysokości. Zalać zalewą, zakręcić szczelnie i od zagotowania pasteryzować 5 min. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx