Jesienna dynia słodko-kwaśna z goździkami i cynamonem umili nam zimowy i wiosenny czas. Dodana do sałatek czy też zjedzona od razu ze słoika jest wspaniałym przypomnieniem nam darów jesieni, a przy tym jest źródłem witamin. Polecam zamknąć to cudowne warzywo w słoiki i kiedy tylko przyjdzie nam ochota na dynię to tylko musimy ją sięgnąć ze spiżarki lub piwnicy.
- Składniki:
- 5 kg dyni
- 1 kg cukru
- 1,5 szkl. octu 10% ( ja stosuję łagodniejszy ocet jabłkowy)
- 2,5 szkl. wody
- 15 goździków
- 1 korzeń cynamonu
Wykonanie:
Dynię pokroić na mniejsze części, obrać ze skóry, wyciąć miąższ i wybrać pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Do dużego garnka włożyć pokrojoną dynię, wodę przegotować z cukrem i octem oraz goździkami i cynamonem. Gorącą zalewą zalać dynię. Przykryć i zostawić wyłączoną na noc. Na drugi dzień na małym ogniu zagotować do zeszklenia się dyni. Następnie przełożyć do słoików do 3/4 ich wysokości. Zalać zalewą, zakręcić szczelnie i od zagotowania pasteryzować 5 min. Po wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!