Sałatka ogórkowa siostry Anny

Sałatka ogórkowa

Sałatka ogórkowa siostry Anny

Następny przepis z książki Z. Nowaka „Przetwory z klasztornej spiżarni”. Ogórki proponowane w tej sałatce mają ciekawy słodkawo-korzenno-octowy smak. Sałatka nadaje się do dań mięsnych, wędlin i pieczystego podanego na zimno jak i gorąco.

 

  • Składniki:
  • 2,5 kg młodych ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • kilka kawałków świeżego korzenia chrzanu
  • kilka kwitnących kwiatostanów kopru ogrodowego
  • ok. 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ząbków czosnku

 

Wykonanie:
Ogórki umyć, odsączyć na sicie i pokroić ze skórką w plastry. Umieścić w emaliowanym naczyniu (ja w garnku). Wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie nakładać do słoików i zalać powstałym sokiem. Należy zadbać by w każdym słoiku znalazła się równa porcja przypraw. Jeżeli zabrakło soku dolać do każdego słoika trochę przegotowanej wody. Pasteryzować 20 minut i szybko schłodzić, by ogórki nie były rozgotowane. Przenieść w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx