Czereśnie mają to do siebie, że szybko się psują i trzeba je przerobić ,jeżeli ich smak chcecie zachować . Podaję przepisy na dżem w słojach na zimę.
- Składniki:
- 4 kg czereśni
- 1/2 kg cukru ( moje owoce są bardzo słodkie to tyle cukru im starczy)
- sok z 1 cytryny
- 3 gwiazdki anyżu ( jeżeli nie masz to możesz włożyć 1 gałązkę laski wanilii).
Wykonanie:
Czereśnie przebrać, umyć i wypestkować. Włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i wlać sok wyciśnięty z 1 cytryny. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy wyparuje 3/4 soku dodać gwiazdki anyżu. smażyć do uzyskania gęstej konsystencji. Gorące przekładać do wyprażonych małych słoików i pasteryzować 20 min.